Giftbanta hemma

Ond badanka

Det här kan du göra för att giftbanta hemma:

Tips på hur du minska kemikalier i barns vardag:

Undvik mjuk plast
Plocka bort så mycket plast du kan från barnrummet. Den mjukgjorda plasten kan släppa ifrån sig olika sorters ftalater som är hormonstörande.

Nobba begagnad plast
2011 skärptes kraven på vilka kemikalier som får finnas i leksaker. Därför kan det faktiskt vara smart att köpa en ny leksak istället för en begagnad. Välj bort leksaker från Kina och andra länder utanför EU, där kemikalielagarna ofta är slappare. Hård plast, av den typ som finns i Lego, verkar vara mindre farlig då kemikalierna inte släpper lika lätt som i mjuk plast.

Satsa på träleksaker
Träleksaker är oftast ett bra val. Det är ovanligt att färgen på träleksaker innehåller skadliga ämnen, speciellt om leksaken är tillverkad inom EU. Äldre träleksaker och möbler med flagnande färg ska man dock vara försiktig med då färgen kan innehålla bly.

Håll koll på möblerna
Var lite vaksam med mattor, soffor och fåtöljer till barnrummet. Fråga i butiken efter möbler utan flamskyddsmedel och perfluorerade ämnen. Undvik konstskinn, som ofta är tillverkad av PVC och innehåller ftalater. Undvik mattor med plastig undersida. Ull är en smart naturprodukt med inbyggt flamskydd. Fråga efter miljömärkta möbler.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 29 januari 2019


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se