Frågor och svar om P-skivor i centrala Köping

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna vi fått om parkering och P-skivor i centrala Köping.

Var hittar jag information om vilka parkeringar som kräver P-skiva och vilka som inte gör det?

Här finns en karta som visar alla parkeringsplatser i centrala Köping. Den visar den tillåtna parkeringstiden och vilka platser som kräver P-skiva.

Karta över parkeringsplatser i centrala Köping som visar parkeringstid och var P-skiva behövs.

Klicka på bilden för större visning.

Vilka regler gäller för motorcykel och moped?

Du behöver inte använda P-skiva på din motorcykel eller moped, även om du står på en parkering där P-skiva gäller. Däremot är det viktigt att du inte står parkerad längre än vad som är tillåtet. Skyltning vid infarten till parkeringen visar om tidsbegränsning finns. Kartan här ovanför visar också vilka parkeringstider som gäller.

Överst på sidan

Var får jag tag i en P-skiva?

P-skivan kan hämtas på tre ställen hos Köpings kommun

  • Turistbyrån, Barnhemsgatan 2
  • Rådhuset, Stora torget
  • Tekniska kontoret, Kristinelundsvägen 4

På sikt hoppas vi att vissa affärer i centrum också kan dela ut P-skivorna. Men eftersom vi för närvarande inte har tillräckligt med skivor får det bli en senare fråga. Vi återkommer med information om det.

Överst på sidan

Fungerar det med P-skiva från en annan kommun eller företag även om jag parkerar i Köping?

Alla P-skivor är tillåtna oavsett om de kommer från andra kommuner eller företag. Det är funktionen som är det primära, inte hur skivan ser ut. Du kan även skriva en lapp och lägga på instrumentbrädan. Observera att du måste ange ordet ”P-skiva”, dagens datum och klockslag när du parkerade bilen.

Överst på sidan

Får jag göra en egen P-skiva?

Om du saknar P-skiva kan du skriva en lapp och lägga på instrumentbrädan. Observera att du måste ange ordet ”P-skiva”, dagens datum och klockslag när du parkerade bilen.

Exempel:
P-skiva
4/10 2017
kl. 11.30

Överst på sidan

Hur gör jag som besökare med bil i stan?

Som besökare är du välkommen in och hämta en gratis skiva hos något av våra utlämningsställen på turistbyrån, rådhuset eller tekniska kontoret, se adresser under rubriken ”Var får jag tag i en P-skiva?”

Det finns även flera parkeringsplatser där du inte behöver P-skiva, se kartan under rubriken ”Var hittar jag information…”.

Överst på sidan

Vad fyller P-skivan för funktion?

Det är ett sätt att ha fri parkering för de som behöver. Vi får omsättning på parkeringarna så att fler får chansen att ställa ifrån sig bilen.

P-skivan gör det lättare för parkeringsvakterna att kontrollera att bilister följer de tidsbestämmelser som gäller vid parkering.

Överst på sidan

Varför inte skicka ut en P-skiva med posten till alla bilägare?

Eftersom det är ett begränsat område som omfattas av kravet på P-skiva (vissa parkeringar i Köpings centrum) så valde tekniska kontoret att i stället ange ställen för hämtning. Det är inte alla som kör bil till centrum, många cyklar eller går. Kommunens bilägare får själva avgöra om de har behov av en P-skiva och då hämta den gratis hos turistbyrån, rådhuset eller tekniska kontoret. Se adresser under rubriken ”Var får jag tag i en P-skiva?”

Överst på sidan

Om jag har flera fordon, ska jag då flytta skivan mellan fordonen eller får jag en skiva för varje fordon?

Eftersom vi har ett begränsat antal gratis P-skivor att dela ut så uppmanar vi alla bilägare att för tillfället flytta P-skivan mellan sina fordon.

Vi har sett att många vill hämta flera P-skivor. Med hänsyn till kommunens övriga invånare ber vi dig vänligen att bara tar en skiva. Om du har flera fordon ber vi dig flytta P-skivan till den aktuella fordon för just den dagen.

Överst på sidan

Vad är böteskostnaden om jag saknar P-skiva?

Om du saknar P-skiva på en parkeringsplats där det krävs, eller om du står längre än den tillåtna tiden så blir böterna 500 kronor. Gäller från och med den 1 december 2017.

Överst på sidan

Vem ska jag kontakta om jag har några frågor om parkering och P-skiva?

Du är välkommen att kontakta

Tekniska kontoret
E-post: tekniska.kontoret@koping.se
Telefon: 0221-252 50
Besöksadress: Kristinelundsvägen 4
Öppettider:
Måndag-fredag 08.00-16.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Överst på sidan

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 16 november 2017


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se