Vill du elda trädgårdsavfall eller till Valborg? Visst får du det, men inte när, var eller hur som helst. Det finns villkor som måste vara uppfyllda för att eldningen ska vara så riskfri som möjligt.
Det här gäller alltid:
För den som tänker anordna valborgsmässoeld på sista april finns en del att tänka på för att eldningen ska ske säkert. Den som eldar är alltid ansvarig och för offentliga arrangemang krävs tillstånd från polismyndigheten. Rådgör med polisen på telefon 114 14 om tillstånd krävs.
Vid förhöjd brandrisk, brandriskvärde 4 eller 5 eller när eldningsförbud meddelats av Räddningstjänsten eller vid stark blåst får valborgsmässoeld eller andra eldar inte tändas.
På platsen för elden får det inte finns risk för branden sprids till
byggnader, vegetation, telefon-, och elledningar. Ett lämpligt avstånd är minst 50 meter. Ett område på fem meter runt bålet ska vara fritt från brännbart material och vid behov kan man spruta vatten på ytan.
Du ska se till att brasan är bevakad tills elden brunnit ut eller släckts helt och hållet. Om det är nödvändigt ska bevakning finnas vid byggnader intill eller vegetation i vindriktningen. På platsen ska det finnas släckutrustning i beredskap. En framdragen, vattenfylld trädgårdsslang eller vattentunna med hinkar, handbrandsläckare är bra att ha till hands. Du ska ha möjlighet att larma räddningstjänsten från eldningsplatsen. I nödsituation larmas räddningstjänsten via telefonnummer 112.
Vill du ha mer information kontakta Räddningstjänsten på
telefon: 0221-67 01 00,
e-post: raddning@vmkfb.se
Vid förbränning av trädgårdsavfall uppstår ämnen som kan vara skadliga. Om du väljer att elda istället för att kompostera ditt trädgårdsavfall är det viktigt att följa de bestämmelser som finns och ta reda på när, var och hur du får elda.
Vid trädgårdseldning är förbränningen ofta dålig och kan ha negativa effekter på människors hälsa och miljö. Kompostera istället trädgårdsavfallet för att omvandla det till jord eller lämna det till återbruket.
Förbränning av organiskt material bildar ämnen som smutsar ned, luktar och ökar risken för bland annat astma och lungcancer. Eldningsröken kan även via bostäders ventilation påverka inomhusluften. Utgångspunkten är att alla ska kunna vistas såväl ute som inne utan att må dåligt av sina grannars eldning.
För detaljplanelagda områden i Köping, Malmön, Kolsva och Munktorp samt områden som klassas som samlad bebyggelse i Macksta och Kolsva är eldning av trädgårdsavfall inte tillåtet. Undantaget är på valborgsmässoafton, och då bara om det inte medför besvär för omgivningen och att eldning kan ske på ett ur brandskyddssynpunkt säkert sätt.
För övriga detaljplanelagda områden får torrt trädgårdsavfall som inte kan användas för kompostering, torra kvistar, ris och grenar, endast eldas:
Eldning får endast ske om det inte medför besvär för omgivningen och att den kan ske på ett ur brandskyddssynpunkt säkert sätt.
Elda enbart torrt trädgårdsavfall som inte går att kompostera, målat och tryckimpregnerat virke, plast, gummi etcetera genererar giftiga rökgaser och får inte eldas.
Har du frågor om trädgårdseldning är du välkommen att kontakta miljökontoret, telefon: 0221-250 00,
e-post: miljokontoret@koping.se
Rishögar är perfekta boplatser för igelkottar, harar, harpaltar och småfåglar. När brasan tänds riskerar det att bli en dödsfälla för djuren.
Innan du tänder brasan behöver du försäkra dig om att inga djur bosatt sig i rishögen, även om riset samlats in nyligen. Här är några enkla tips:
Genom att flytta och röra runt i riset får djuren som eventuellt bor i riset möjlighet att vakna till och flytta ut innan du tänder elden.
Kontakt för den här sidan:
Senast uppdaterad: 23 april 2018
Kontakt
Tillgänglighet
Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se