Praktisk information

Eget ansvar

Du har ett eget ansvar att aktivt delta i svenskundervisning, samhällsinformation och insatser som leder till arbete och självförsörjning.

Samhällsorientering

Samhällsorientering ger den nyanlände möjlighet att lära sig hur det svenska samhället fungerar. Man får till exempel information om sjukvården, skolan och om de olika myndigheterna. För nyanlända som ingår i etableringsreformen är samhällsorienteringen obligatorisk.

Även för dig som har beviljats uppehållstillstånd av andra skäl erbjuder kommunen samhällsorientering.

För information och anmälan om samhällsorientering kontakta verksamhetsutvecklare Caroline Evenbom. Du kan också läsa mer och anmäla dig till kursen via det här formuläret.

Sfi - svenskundervisning för invandrare

Den som har ett annat modersmål än svenska kan få svenskundervisning för invandrare (Sfi), en grundläggande utbildning i svenska språket. Enligt etableringsreformen ska kommunen verka för att nyanlända som omfattas av reformen ska kunna börja studera inom en månad efter det att de anmält sig till Sfi.

Andra nyanlända som fått rätt till Sfi ska ha möjlighet att börja studera Sfi senast inom tre månader efter det att man blivit folkbokförd i kommunen.

Här kan du läsa mer om Sfi och klicka dig vidare för att ansöka om en plats.

Swedish for all

Swedish for all är en webbplats riktad till nyanlända, webbplatsens syfte är att hjälpa nyanlända att börja lära sig svenska innan de får påbörja Sfi-utbildningen. Men den kan också vara ett hjälpmedel för de som redan påbörjat utbildningen. Klicka här för att komma till Swedish for alls webbplats.

Lära svenska

Länsstyrelserna har tagit fram ett språkinlärningspaket, kallat Lära svenska, som består av övningar, filmer, ordlistor och översättningsverktyg. Lära svenska är gratis och kan användas via dator, surfplatta eller mobiltelefon.Klicka här för att komma till webbplatsen för Lära svenska.

Anmälan till skola och förskola

Skola
Du behöver skriva in ditt barn i skolan. Det gör du genom att kontakta kommunen, antingen på telefonnummer 0221-259 47 eller maila barnutbildning@koping.se. Det går också bra att komma till barn- och utbildningskontoret på Nibblebackesvägen 17. Det är öppet mellan klockan 8-12, måndag till fredag. När ditt barn är inskrivet kommer du att få ett brev hem med kallelse till inskrivningssamtal. Här finns Skolverkets information om den svenska skolan att läsa på fjorton olika språk.

Förskola
Du behöver ansöka om plats i förskola. Det gör du enklast via vår e-tjänst som du hittar här, eller genom att ta kontakt med placeringsenheten. När du blivit tilldelad en plats behöver du tacka ja till denna, och sedan anmäla ett schema för vilka tider barnet ska vara på förskolan.

Hitta bostad

I Sverige kan du bo på olika sätt. Du kan hyra eller köpa en lägenhet. Du kan hyra eller köpa ett hus.

Många bostadsbolag och bostadsförmedlingar har något som kallas för bostadskö. När du anmält dig som bostadssökande får du automatiskt en plats i en bostadskö. I en bostadskö får du poäng för varje dag du varit anmäld. Dina chanser att få en lägenhet ökar ju längre tid du stått i en bostadskö. Reglerna kan variera för olika bostadsköer.

Anmäl dig som bostadssökande hos olika bostadsbolag och bostadsförmedlingar. I kommunen finns ett kommunalt bostadsbolag och flera privata hyresvärdar. Här hittar du en lista över fastighetsägare med hyreslägenheter. De brukar ha en webbsida på internet där du kan göra din anmälan. I vissa fall kan du behöva ringa eller besöka dem för att stå i bostadskö till ett boende.

Hos en del bolag kan det vara kostnadsfritt att anmäla sig som bostadssökande och hos andra kan du behöva betala. När anmälan är gjord kan du börja söka de lediga lägenheter som finns. Det är viktigt att gå till webbsidan ofta för att se om det har kommit in några annonser om nya lägenheter. Här kan du läsa mer om regler kring hyreslägenheter.

Ett annat sätt att hitta lägenhet kan vara att sätta upp lappar i affärer, bibliotek, trappuppgångar eller på andra ställen där det finns anslagstavlor.

Om du är intresserad av att köpa en bostadsrätt eller ett hus kan du vända dig till lokala fastighetsmäklare.

Etableringsreformen

Den som har fått uppehållstillstånd som flykting eller anhörig till flykting efter den 1 december 2010 kan omfattas av "Lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare". Här är det Arbetsförmedlingen som har huvudansvaret för integrationen och Försäkringskassan betalar ut etableringsersättning. Lagen gäller vuxna i arbetsför ålder.

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens service är till för alla arbetssökande i Sverige, som har rätt att jobba här. Exempel på vad du som söker jobb kan få hjälp med:

  • hitta lediga jobb
  • lektioner i svenska
  • utbildning
  • att prova på yrken för att visa vad du kan
  • få veta hur det är att jobba och bo i Sverige
  • få förslag på var i Sverige du har chans att hitta ett jobb

För dig som fått uppehållstillstånd

Om du fått uppehållstillstånd är du välkommen att kontakta Arbetsförmedlingen. Du rätt till samma service från Arbetsförmedlingen som alla andra arbetssökande i Sverige.

För dig som fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig

Om du fått uppehållstillstånd som flykting, skyddsbehövande eller anhörig under de senaste tre åren kan du ha rätt till särskilda stöd, som kallas etableringsinsatser. Arbetsförmedlingens uppgift är att stödja dig att så snabbt som möjligt lära dig svenska, hitta ett jobb och klara din egen försörjning.

Så här gör du för att bli inskriven

Du blir inskriven på Arbetsförmedlingen samma dag som du kommer dit, anmäler att du är arbetslös och börjar söka arbete. När du kommer dit för att skriva in dig ska du ha med dig legitimation. Du ska också ha med dig betyg och intyg som visar var du har arbetat och vad du har studerat.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 12 januari 2018


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se