Guidningar

Gamla Stan i Köping

I Köpings kommun kan du gå olika guidade turer beroende på vad du har för intresse. Vi erbjuder dig stadsvandringar och museivisningar.

Guidad vandring i Köping stad

Följ med på en vandring i Köping. Möt kända och okända människor som levt och verkat i staden, hör berättelsen om vad som egentligen hände den där dagen i juli 1889?

Turistbyrån arrangerar flera olika guidade vandringar.

  • Dramatiserade stadsvandringar torsdagar under sommaren där teaterscener levandegör historien. Begränsat antal platser.
  • Temavandringar arrangeras vid historiska jubileer eller annat av särskilt intresse. Begränsat antal platser.
  • Guidad stadsvandring med intressant Köpingshistoria. Kan bokas året runt av grupper.

Biljettköp och gruppbokning

Om du vill veta priser, boka eller köpa din biljett till vandringarna kontakta Köpings turistbyrå.

Gå en stadsvandring på egen hand

Om du vill gå en historisk promenad genom staden på egen hand finns en karta med platser och hus utmärkta och förklarade med en kort text. Tryckt karta finns att hämta på Köpings turistbyrå eller så hittar du den här i länken som pdf-fil.

Guidad visning på Köpings museum

Följ med på en resa genom historien på något av våra museum. Vi kan också ta med historien till dig och göra en visning i en egen lokal. Kontakta oss på Köpings Museum för mer information.

Scheele - en av syrets upptäckare

Carl Wilhelm Scheele, en av syrets upptäckare, levde och verkade i Köping 1775-1786. Vi berättar mer om honom och hans experiment.
Här kan man välja om man vill möta självaste Herr Scheele eller om man vill höra änkefru Scheeles version om sin salige make. Plats: Köpings Museum eller egen lokal

Aldrig mer som förr…

Den nya delen av basutställningen som beskriver Köpings utveckling från bonde- och hantverkssamhälle till industri- och välfärdsstaden med dess nymodigheter 1860-1970. Familjelivets utveckling med bostäder och jämlikhet.
Plats: Köpings Museum

Nyströmska Gården - en snickrande epok

Se hur det var att arbeta förr i en snickerifabrik. Verkstadsmiljön från 1814 är mycket välbevarad med maskiner, verktyg och ritningar. Flera generationer Nyströmare har arbetat här. Snickeriet tillhör Köpings Museum. Plats: Nyströmska Gården, Östra Långgatan 25


Museilägenheten vid Nyströmska gården

Året är 1937. Hos mamsell Alfrida arbetar hembiträdet. Alltid är det förberedelser för rösträttsmöten eller någon herrskapsmiddag. Karln lyser med sin frånvaro som vanligt när veden måste hämtas. Kanske är han vid snickeriet där han arbetar. Plats: Museilägenheten vid Nyströmska gården.

Malakias och bränder i staden

Stadsbranden 1889 i Köping startades av 10-årige gossen Malakias. I en uppbyggd miljö får vi en glimt av hur branden upplevdes då. Vi följer brandkårens tekniska utveckling genom tiderna. Plats: Köpings Brandmuseum

Malakias liv - från 10 årig mordbrännare till kunglig snickare

Den 10-årige mordbrännaren, vem var han egentligen? Pojken som växte upp och blev frälsningsarmésoldat och snickrade till Gustav III:s kungliga tågvagn. Se foton och hör berättelsen om hela Karl Fredrik Malakias Anderssons liv. Plats: Köpings museum eller i egen lokal

Kvinnans lott i livet genom tiderna

Från bondmora till växeltelefonist är vägen lång. Rösträtt och elektriska luftsugare. Dramatiserat föredrag med glimten i ögat. Perfekt för dig som vill boka nåt för en kvinnogrupp!
Plats: Egen lokal

Julens historia och traditioner

Redan i mars började Julens förberedelser förr i tiden. Vid midsommar plockade blommorna som torkades till julbadet. Hör om hur man flyttat Jesu födelsedag och om Jultomtens alla släktingar. Varför julskinkan är så speciell och de fina folket aldrig åt julkorv. Fyrverkerierna egentliga syfte är att skrämma, men vilka då? Plats: Egen lokal.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 30 maj 2018


Tillgänglighet

Köpings kommun | 731 85 Köping | Organisationsnr: 212000-2114 | telefon 0221-250 00 | E-post: kopings.kommun@koping.se